למה אנחנו כועסים ומביעים את עצמינו באמצעות התקפי זעם?

הכעס פוגש אותנו כשאנו חרדים, לחוצים, מתוחים, מתוסכלים, מדוכאים או שקיים חוסר ויסות רגשי.

כעס הינו רגש טבעי, אנושי ולגיטימי. הרגש לא נעים והעוצמות שלו משתנות מאדם לאדם.

כולנו מרגישים כעס , אך כל אחד מאיתנו מביע כעס במגוון דרכים. ישנן דרכים לווסת את הכעס כך שלא נשלם מחיר גבוה מדי כמו: גירושין, פיטורין, ניתוק מערכות יחסים שחשובות לנו וכו.

ביטוי הכעס יכולים להיות מוחצנים או פנימיים. הכוונה במוחצים הינה התפרצות אלימה: מילולית או פיזית , הכוונה בפנימיים הינה רומינציה של מחשבות שליליות , פגיעה עצמית והתכנסות בעצמנו.

הנחת היסוד בטיפול בכעס הינה שהכעס הינו רגש משני , אך הרגש הראשוני שלו הינו חרדה.

כעס יכול להתעורר כתגובה ללחץ או תוקפנות שמופעלת על האדם המתמודד עם כעסים , אותו אדם יכול לפרש את המציאות כאיום : סכסוך, חוסר צדק או השפלה / פגיעה בכבוד ועוד. כעס יכול להיות גם ביטוי בעקבות תסכול או כישלון. להלן דוגמאות אפשרויות לגורמים של כעס:

פגיעה בכבודו של האדם , יחס מזלזל כלפיו , פגיעה נפשית , מילולית או םיזית באדם עצמו או בקרובים לו. פגיעה בצורך במרחב בטוח ושקט, פגיעה ברכוש של אדם או גנבת רכושו, פגיעה באמון של אדם , עימות , מצב שבו פועלים בניגוד לתפיסתינו.

אם הסיבות לכעס מגוונות גם התגובות שלנו במצבי כעס מגוונות אף הן: ירידה ביכולת החשיבה הלוגית , התנהגות בלתי רציונלית שמגיעה לאיבוד שליטה, התמקדות והתרכזות מוקצנת בדבר מה , איבוד יכולת ריכוז .

לכעס יש תסמינים פיזיולוגיים כגון: הסמקה , התרחבות כלי דם, דופק מהיר , מתח בשירים, הרמת קול, תנועות גוף מוגזמות וכו. בכדי להתמודד עם הכעס אנו צריכים להבין מה מפעיל אותנו ובעצם לעלות את זה למודעות שלנו, צריך שיהיה בנו רצון אמיתי לשינוי בשל המחירים הגבוהים שהיא גובה מאיתנו. אנשים שמתמודדים עם כעס נדרשים לעשות עבודה קוגנטיבית והתנהגותית, אצלם לרוב נראה עיוותי חשיבה נפוצים כמו: שחור לבן , הכללה ותיוג או קריאת מחשבות וניבוי העתיד.

יתכן ונראה גם מעבר בין דורי…"הורי היו עצבניים אז גם אני" יש אפשרות לקטוע את השרשרת הדורית הנ"ל ולחיות חיים שלווים יותר ורגועים ועדיין להביע את עצמינו ואת הצרכים שלנו.

שיתוף הפוסט:

מאמרים נוספים